Харчаванне

Простыя правілы паводзін за сталом

Чаму важна выконваць правілы этыкету за сталом? Захаванне правілаў этыкету за сталом - паказчык культуры чалавека. Яны дапамагаюць зрабіць прыём ежы больш камфортным, прыемным і ўтульным, дэманструюць павагу да навакольных людзей.

Ёсць набор універсальных правіл, якіх трэба прытрымлівацца за сталом дома і ў гасцях. Правілы ўключаюць наступныя пункты:

Перад тым як сесці за стол, абавязкова вымыйце рукі. З ранняга ўзросту прывучайце да гэтага дзяцей.

Крэслы для гасцей за сталом павінны знаходзіцца на зручнай адлегласці, не далёка і не блізка, каб людзі не краналі адзін аднаго локцямі.

Сядзіце за сталом прама, прыціснуўшы рукі да тулава і дакранаючыся абруса толькі пэндзлямі рук. Локці на стол не стаўце.

 Пачынайце трапезу, калі ва ўсіх, хто сядзіць за сталом у талерках ёсць ежа. Дачакайцеся, калі пачнуць есці гаспадары, калі толькі яны не прапанавалі пачаць прыём ежы тым, каму падалі гарачую, каб страва не астыла.

Ешце і піце бясшумна. Перажоўвайце з зачыненым ротам. Піце пасля праглынання ежы.

Падносьце сталовыя прыборы з ежай да рота, а не нахіляйцеся самі да прыбораў або талеркі.

Трымайце нож у правай руцэ, а відэлец - у левай. Адразайце ад агульнага кавалка па адным маленькім кавалачку і адпраўляйце ў рот. Няправільна наразаць порцыю ўсю адразу на кавалачкі, а потым есць.

Не цягніцеся за стравай, якая стаіць на стале далёка ад вас, папрасіце, каб   вам яе перадлі.

Пры накладванні ежы з агульнай стравы карыстайцеся прыборамі, якія ляжаць на гэтай страве, а не сваімі.

Пра тое, што вы скончылі трапезу, будзе сведчыць відэлец і нож на вашай талерцы, размешчаныя паралельна.

 Уставаць з-за стала можна толькі па канчатку трапезы, калі іншыя акалічнасці не прымусяць зрабіць гэта раней.

Што нельга рабіць за сталом па этыкету? Этыкет забараняе наступнае:

         Гучна размаўляць, чмякаць, занадта хутка паглынаць ежу. Размаўляць па тэлефоне, калі вы за сталом не адзін. Класці тэлефон на стол. Тое ж тычыцца і іншых аксэсуараў ці гаджэтаў, ім не месца на стале з ежай.

Выцягваць ногі пад сталом.

Павязваць сурвэтку вакол шыі ці запраўляць за каўнер.

Дакранацца да ежы рукамі (акрамя хлеба).

Дзьмуць на ежу, каб хутчэй астыла.

Размаўляць і жаваць адначасова. Размахваць прыборамі, жэстыкулюючы пры размове.

 Выціраць талерку хлебам.

 Есці з нажа.

 Класці скарыстаныя прыборы на стол.

 Разгойдвацца на крэсле, што кахаюць рабіць дзеці.

Крыніца: https://www.nur.kz/family/self-realization/1662313-kak-nado-vesti-seba-za-stolom-pravila-etiketa-dla-vzroslyh-i-detej/

Падрыхтаваў:   выхавальнік дашкольнай адукацыі               Дорына Я.І.

згарнуць

Правільнае харчаванне для дзяцей

"Харчавацца - гэта неабходнасць, але разумна харчавацца - гэта мастацтва"

      Развіццё дзіцячага арганізма ажыццяўляецца імкліва, таму харчаванне дзяцей павінна ў поўнай меры пакрываць тую энергію, якая аддаецца на рухальную актыўнасць. Але пры гэтым меню дзіцяці павінна быць збалансаваным, так як пераяданне ці ўжыванне не занадта карысных прадуктаў карысці для здароўя не прынясуць.

      Правільнае харчаванне дзяцей цалкам залежыць ад бацькоў. Перш за   ўсё неабходна ведаць і памятаць, што харчаванне дзіцяці дашкольнага ўзросту павінна прыкметна адрознівацца ад рацыёну бацькоў.

      Непажаданая тэрмічная апрацоўка прадуктаў шляхам смажання, лепш рыхтаваць стравы на пару або запякаць.

       Штодзённае меню дзяцей не павінна ўтрымліваць стравы, падобныя па сваім складзе. Напрыклад, калі на сняданак прапануецца каша, то на вячэру лепш даць страву з агародніны.

     Калі дзіця наведвае ўстанова дашкольнай адукацыі, дзе атрымлівае тры разы на дзень неабходнае па ўзросце харчаванне, то хатні рацыён павінен дапаўняць, а не замяняць рацыён дзіцячага саду. З гэтай мэтай бацькі, азнаёміўшыся з меню, павінны даць малому менавіта тыя прадукты і стравы, якія ён недаатрымаў днём.

      Сняданак да дзіцячага сада лепш выключыць, інакш дзіця будзе дрэнна снедаць у групе. У крайнім выпадку можна напаіць яго кефірам ці даць яблык. У выхадныя і святочныя дні лепш прытрымлівацца меню установы дашкольнай адукацыі.

       Якія прадукты павінны штодня ўваходзіць у меню дзяцей дашкольнага ўзросту:

       Порцыя гародніны, порцыя садавіны, 150 грам мяса ці рыбы, вугляводы (пажадана збожжавыя), 300-400 гр. любых малочных прадуктаў, трохі жывёльных тлушчаў у выглядзе сметанковага масла або смятаны.

        Раз у некалькі дзён у рацыён павінны ўваходзіць тварог і яйкі.

        Што трэба ўлічваць, складаючы прыкладныя меню дзяцей:

        На працягу дня не рэкамендуецца есці прадукты падобныя па складзе, напрыклад спалучэнне макароны і крупы не прымальна, таксама як і рыба з мясам.

        Што ў рацыёне дзіцяці павінна быць: цёплая і гарачая ежа не менш ¾ усяго дзённага рацыёну. І, вядома, аснова - мяса, рыба, малочныя прадукты, макароны, крупы, хлеб, гародніна і садавіна.

        Бялок. Арганізм расце, і толькі бялок з'яўляецца будаўнічым матэрыялам. Крыніцай бялку з'яўляецца мяса, лепш, калі гэта будзе цяляціна, мяса курэй і індычкі. Рыбу пераважна ўзяць нятлустую: судак, хек, мінтай, гарбушу, траску.

        Не забывайце, што кожны дзень рацыён харчавання дзіцяці павінен складацца з малочных прадуктаў. Гэта могуць быць кісламалочныя - кефір, ёгурт, ражанка, тварог не больш за 5% тлустасці, малако. Дадавайце малочныя прадукты ў дэсерты, запяканкі, кашы, на бутэрброды.

        Штодня трэба карміць дзіця гароднінай, садавінай і сокамі. У суткі дзеці павінны атрымліваць 250 г гародніны, да 200 г бульбы, садавіны і ягад.

         Хлеб выбірайце правільны, з суцэльных зерняў, ржаны, а макароны, зробленыя з мукі цвёрдых гатункаў пшаніцы

        Сметанковае масла не больш за 20 г у дзень і алей (10 г), вядома, выкарыстоўваем, лепш ва ўжо гатовыя стравы. Не давайце тлустую ежу дзіцяці ўвечары. Да ночы актыўнасць працы страўніка моцна зніжаецца ў дзіцяці, і калі ежа не паспее пераварыцца да сну, то атрымаеце не толькі праблемы з страваваннем, але і з моцным сном!

        Чыстую пітную ваду дзіця можа піць, колькі хоча, а вось салодкія напоі трэба кантраляваць і абмяжоўваць, а асабліва гэта тычыцца крамных напояў.

У гэтым узросце норма цукру - 50 г у дзень У салодкай газаванай вадзе гэта перавышэнне ў 7 раз! Задумайцеся, перш чым купляць такі напой.

         У якасці ласункаў рэкамендуецца пасціла, зефір, мармелад, мёд, джэм, варэнне.

        Непажаданыя прадукты ў рацыёне дзяцей дашкольнага ўзросту:

закопчаныя  каўбасы, кансервы, тлустныя гатункі мяса,

некаторыя спецыі: перац, гарчыца і іншыя вострыя прыправы,

любыя газаваныя напоі.

        Некалькі слоў пра апетыт.

         Вялікае значэнне для паляпшэння апетыту дзіцяці мае спакойнае і цярплівае стаўленне дарослых да працэсу кармлення дзяцей, добрыя смакавыя якасці і разнастайнасць страў, прыгожая сервіроўка стала.

       Рэжым харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту.

        Рэжым харчавання так жа важны для дзіцяці, як і рэжым дня. У дзень дзяцей трэба карміць не менш як чатыры разы, прычым тройчы абавязкова ўключаць у меню гарачую страву. Перапынкі паміж трапезамі больш за 4 гадзін могуць прывесці нават да зніжэння памяці і працаздольнасці, у той час як занадта частыя перакусы псуюць апетыт і пагаршаюць засваяльнасць харчовых рэчываў.

       Лепшы спосаб "нагнаць" апетыт у здаровага дзіцяці - гэта актыўныя віды дзейнасці і прагулкі на свежым паветры. Бо ежа - гэта крыніца энергіі, і калі яна не расходуецца, то ў дзіцяці няма жадання есці. Акрамя таго, варта пазбягаць перакусаў паміж асноўнымі прыёмамі ежы (асабліва салодкіх). Калі падчас ежы яшчэ не прыйшоў, а дзіця просіць што-небудзь з'есці, дайце яму яблык, апельсін і іншую садавіну, якая змяшчае вітамін С. Маляня здаволіць голад, але пры гэтым вітамін С узмацняе апетыт. А вось салодкія дэсерты лепш даваць пасля ежы, так яны не пераб'юць апетыт.

 

Крыніца:

http://wedding.ua/category/kids-feeding/12501/

 

Падрыхтаваў          медыцынская сястра                                Гуляка Н.К.           

згарнуць

Харчаванне і льготы

 

     У адпаведнасці з артыкулам 40 Кодэкса ва ўстановах адукацыі ствараюцца неабходныя ўмовы для арганізацыі харчавання выхаванцаў.

      У адпаведнасці з пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 29 лютага 2008 г. № 307 "Аб памеры і парадку збірання платы за харчаванне дзяцей, якія атрымліваюць дашкольную адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні дашкольнай адукацыі» (у рэдакцыі пастановы Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 27 сакавіка 2014 г . № 266) плата за харчаванне дзяцей спаганяецца ў памеры 100 працэнтаў ад дзеючых грашовых норм расходаў на харчаванне ў дзень на аднаго выхаванца ў адпаведнай узроставай групай, якая фарміруецца штогод да 1 верасня.

      Аплата харчавання дзяцей у дашкольных установах ажыццяўляецца бацькамі (законнымі прадстаўнікамі) штомесяц не пазней за 25-га чысла бягучага месяца.

   Запазычанасць па аплаце за харчаванне дзяцей спаганяецца ў парадку, вызначаным заканадаўствам.

     Плата за харчаванне можа быць зніжана на 50% (для выхаванцаў са шматдзетных сем'яў) і 70% (пры наведванні 2 дзецьмі з сям'і групы дашкольнай адукацыі).

     Пры звароце да загадчыка дзіцячым садам для вызвалення ад платы за харчаванне дзяцей альбо яе зніжэння бацькам (законным прадстаўнікам) неабходна прадставіць наступныя дакументы:

якія маюць права на вызваленне ад аплаты за харчаванне дзяцей:

пасведчанне інваліда - для дзяцей-інвалідаў;

выпіску з медыцынскіх дакументаў - для дзяцей з анкалагічнымі захворваннямі, хворых на туберкулёз, інфіцыраваных вірусам імунадэфіцыту чалавека;

пасведчанне аб праве на льготы або даведку аб праве на льготы.

якія маюць права на зніжэнне аплаты за харчаванне дзяцей:

пасведчанне шматдзетнай сям'і - для сем'яў, у якіх выхоўваюцца трое і больш дзяцей ва ўзросце да 18 гадоў;

даведку, аб тым, што грамадзянін з'яўляецца навучэнцам, - для сем'яў, у якіх выхоўваюцца двое дзяцей, якія атрымліваюць дашкольную адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні дашкольнай адукацыі;

пасведчанне на права прадастаўлення інтарэсаў падапечнага - для апекуноў, прыёмных бацькоў, бацькоў-выхавальнікаў дзіцячых дамоў сямейнага тыпу, дзіцячых вёсак (гарадкоў).

    Рашэнне аб вызваленні ад платы за харчаванне дзяцей альбо яе зніжэнні прымаецца на працягу пяцi дзён з дня падачы заявы.

      Адказнасць за дакладнасць звестак і дакументаў, прадстаўленых для вызвалення ад платы за харчаванне дзяцей альбо яе зніжэння, нясуць бацькі (законныя прадстаўнікі).

   Калі дакладнасць прадстаўленых дакументаў выклікае сумненне, загадчык мае права накіраваць адпаведны запыт у арганізацыі, якiя выдалi гэтыя дакументы.

    Вызваленне ад платы за харчаванне дзяцей ці яе зніжэнне ажыццяўляецца на падставе загада кіраўніка ўстановы дашкольнай адукацыі.

       Плата за харчаванне дзяцей, якія наведваюць установу дашкольнай адукацыі па гнуткаму рэжыму, групы кароткачасовага знаходжання, усталёўваецца з разліку: сняданак - 30 працэнтаў, абед - 40, падвячорак - 10, вячэра - 20 працэнтаў ад устаноўленых грашовых норм расходаў на харчаванне ў дзень на аднаго выхаванца. Для разліку платы за харчаванне па гнуткаму рэжыму аднаму з бацькоў (законнаму прадстаўніку) выхаванца неабходна напісаць заяву на імя загадчыка дзіцячым садам.

      Пры разліку платы за харчаванне дзяцей не ўлічваюцца дні, калі дзеці не атрымлівалі харчаванне па прычыне іх адсутнасці ва ўстанове дашкольнай адукацыі.

      Бацькі (законныя прадстаўнікі) выхаванца абавязаны напярэдадні пісьмова альбо вусна паведаміць педагагічных работнікаў установы дашкольнай адукацыі аб адсутнасці дзіцяці.

      Міністэрства адукацыі звяртае ўвагу на тое, што ў адпаведнасці з пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 27.04.2013 № 317 "Аб нормах харчавання і грашовых нормах выдаткаў на харчаванне навучэнцаў, а таксама ўдзельнікаў адукацыйных мерапрыемстваў з ліку асоб, якія навучаюцца ва ўстановах адукацыі» пры правядзенні летніх аздараўленчых мерапрыемстваў (да 90 дзён) ва ўстановах дашкольнай адукацыі, грашовыя нормы расходаў на харчаванне павялічваюцца на 10 працэнтаў.

згарнуць

Правільнае харчаванне залог здароўя

Стравы, з якіх складаецца наша меню, вельмі важныя для здароўя. Харчаванне павінна быць паўнавартасным, разнастайным і забяспечваць арганізм усімі неабходнымі для нармальнай жыццядзейнасці інгрэдыентамі: бялкамі, тлушчамі, вугляводамі, мінеральнымі рэчывамі і вітамінамі.

Бялкі складаюцца з амінакіслот, якія бываюць замяняльнымі і не. Дэфіцыт хаця б адной незамяняльнай вядзе да хваробы.  Амінакіслоты ўтрымліваюцца ў мясе, рыбе, соі, гароху, фасолі. А калі не хапае бялку ў харчаванні, змяншаецца ўстойлівасць арганізма да інфекцый, бо зніжаецца ўзровень антыцел. І дэфіцыт бялку, і яго лішак шкодныя для арганізма. Лішак павялічвае нагрузку на печань і ныркі, парушае страваванне.

Тлушчы патрэбны арганізму як крыніца энергіі. Яны служаць матэрыялам для сінтэзу некаторых гармонаў. Лішак іх вядзе да гіперхалестэрынеміі. 

Вугляводы складаюць большую частку харчовага рацыёну, крыніца іх — агародніна і садавіна. Чым больш чалавек ужывае вугляводаў, тым больш парушаецца вугляводна-тлушчавы абмен, і лішак іх ператваецца ў тлушч.

Рацыянальнае харчаванне дазваляе не толькі захаваць здароўе, працаздольнасць, але і нармальную вагу цела. Небяспечнае для арганізма таксама і недаяданне. У выніку не толькі зніжаецца вага, але з’яўляюцца авітамінозы і іншыя парушэнні абмену рэчываў.

У асоб з лішняй вагой цела змяненню падвяргаюцца перш за ўсё сэрца і печань. Сярод захворванняў, звязаных з атлусценнем, можна назваць цукровы дыябет, артэрыяльную гіпертэнзію, артрыты, варыкознае пашырэнне вен, жоўцекаменную хваробу. Такія людзі маларухомыя, сярод іх назіраецца высокая смяротнасць.

Яшчэ хочацца дадаць, што цяжка здрадзіць сваім звычкам, якія складваліся гадамі, многім не хапае часу, каб планаваць сваё меню, але задумацца пра рацыянальнае харчаванне варта, каб захаваць здароўе да старасці.

Крыніца:

news.21.byother-news/2015/08/27/1111759.html

Медыцынская сястра                      Гуляка Н.К.

згарнуць

РАЦЫЯНАЛЬНАЕ І ПРАВІЛЬНАЕ ХАРЧАВАННЕ ПАДАЎЖАЕ ЖЫЦЦЕ

Для здароўя чалавека ежа павінна быць карыснай, а чалавек -- культурным у выбары харчавання.
Навошта правільна харчавацца? Для актыўнага даўгалецця. Для лепшай супраціўляльнасці шкодным фактарам навакольнага асяроддзя. Для высокай фізічнай працаздольнасці арганізма.

Тры асноўныя прынцыпы рацыянальнага харчавання:
1. Раўнавага паміж энергіяй, якая паступае з ежай, і энергіяй, якая выдзяляецца ў час жыццядзейнасці.
2. Задавальненне патрабавання арганізма ў пэўным колькасным, якасным складзе і суадносінах харчовых рэчываў.
3. Выкананне рэжыму харчавання. Рацыянальным з'яўляецца 4-разовы прыём ежы: першы сняданак – 25% сутачнага рацыёну, падабед – параўнальна лёгкі (15%), абед даволі сытны (50%), вячэра – лёгкая, што не абцяжарвае страўнік (10%).

Харчаванне павінна быць рэгулярным, разнастайным, паўнавартасным і збалансаваным па наборы жыццёва неабходных рэчываў (бялкі, тлушчы, вугляводы, вітаміны, мікраэлементы).
Любыя перакосы ў харчаванні вядуць да парушэння здароўя.

Хвароба цяперашняй цывілізацыі – залішняе спажыванне жывёльных тлушчоў і рафінаваных вугляводаў, недастатковае спажыванне садавіны і гародніны, што багата сур'ёзнымі наступствамі, як і недаяданне, якое аслабляе арганізм. На жаль, толькі 10% насельніцтва нашай краіны харчуюцца правільна і прывучаны да гэтага з дзяцінства. Больш за ўсё беларусы ядуць сёння кандытарскіх вырабаў, цукру, бульбы, хлеба. Хлеб есці трэба, але перавагу аддаваць вырабам з мукі грубага памолу. Калі беларус з'ядае ў месяц 1 кг свініны, то ялавічыны — усяго толькі 100 грамаў. Вельмі мала спажывае рыбы, садавіны і гародніны.
Калі вы сілкуецеся тры разы на дзень, то падзяліце адзін з прыёмаў на два разы, таму што правільней харчавацца не менш за чатыры разы. Гэта дазволіць разгрузіць работу органаў стрававання і зменшыць пачуццё голаду – спадарожніка доўгіх перапынкаў у ежы. Калі не снедаеце – навучыцеся снедаць.
“Сняданак з'еш сам” – гэта народная мудрасць перажыла стагоддзі. Працаздольнасць найбольш высокая ў першай палове дня, і ежа дае неабходны зарад энергіі для падтрымання працаздольнасці на высокім узроўні.

Не ешце на ноч!

Гэтым забяспечыце больш спакойны і паўнавартасны сон. Акрамя таго, вы спаўна атрымаеце асалоду ад самага важнага прыёму ежы – сняданка!

Вельмі важна ў перапынках паміж асноўнымі прыёмамі ежы, асабліва працяглых, перакусваць (яблык, арэшкі), каб страўнік не займаўся самапераварваннем і ў вас не развіваўся “воўчы апетыт”, асабліва да вечара.

Навучыцеся есці павольна, старанна перажоўваючы ежу – гэта дапаможа вам з'есці менш, але насыціцца больш, а галоўнае – вы значна палегчыце працу органаў стрававання па засваенні ежы. Бо “чалавека сілкуе не тое, што ён есць, а тое, што засвойваецца ім”.

Не піце ваду ў час ежы!

Яна развядзе страўнікавы сок і замарудзіць працэс стрававання. Правільней піць ваду перад ежай, яна “абудзіць” страўнік і прымусіць яго актыўней пераварваць ежу. Штодня трэба выпіваць да двух літраў вады, бо чалавек на 60 працэнтаў складаецца з вады, якая ўвесь час расходуецца на забеспячэнне ўсіх жыццёва важных працэсаў у арганізме.

Скараціце ўжыванне солі!

У звычайных прадуктах харчавання солі досыць для падтрымання жыццядзейнасці арганізма. Дасальванне прыводзіць да павышанай смагі, затрымкі залішняй вады тканкамі арганізма і павышэння артэрыяльнага ціску і адкладання соляў.

Ужывайце больш садавіны і гародніны! Яны не толькі пастаўшчыкі “жывых” вітамінаў і мікраэлементаў, але і крыніцы складаных вугляводаў, якія засцерагуць ад знясільваючых дзеянняў простых вугляводаў, што змяшчаюцца ў цукры.

Акрамя ўсяго іншага, садавіна і гародніна ўтрымоўліваюць клятчатку, якая спрыяе лепшаму апаражненню кішэчніка, пазбаўленню ад "зашлакаванасці" – нязменнага спадарожніка маларухомага ладу жыцця.
Калі ёсць выбар, то аддайце перавагу мёду, а не цукру, таму што ў мёдзе шмат фруктозы, на засваенне якой не патрабуецца інсулін, тым самым абароніце сябе ад магчымага развіцця цукровага дыябету.

Як часта п'еце кефір ці іншыя кісламалочныя прадукты? Ці ведаеце вы, наколькі яны карысныя? Ведаеце, але далёка не ўсё. Дык вось, яны неабходны кожнаму чалавеку штодня, хаця б адна шклянка, каб, па-першае, насыціць вітамінамі групы В, якіх там значна больш, чым у суцэльным малацэ. Дарэчы, карысных мікраарганізмаў у іх у тысячы разоў больш! Па-другое, кісламалочныя прадукты здольныя пацясніць і знішчыць гніласную мікрафлору “зашлакаванага” кішэчніка, і, нарэшце, яны тармозяць заўчаснае старэнне арганізма, гэта значыць падаўжаюць маладосць.

А якое месца ў вашым рацыёне займаюць раслінныя тлушчы? Правільней, калі на іх долю даводзіцца не меней трэцяй часткі ад агульнай колькасці тлушчу. Не забывайце, што рафінаваныя алеі пазбаўлены шматлікіх карысных біялагічна актыўных рэчываў.

Часцей уключайце ў меню марскую рыбу і морапрадукты – крыніцы лёгказасваяльных бялкоў і жыццёва неабходнага ёду.

Трэць ўсіх анкалагічных захворванняў звязана з ладам жыцця і харчаваннем! Ведайце, што прадукты могуць утрымоўліваць канцэрагенныя рэчывы – поліцыклічныя араматычныя вуглевадароды (ПАВ). Яны трапляюць у паветра, глебу, а значыць – у расліны, гародніну і садавіну; з кармамі – у арганізм жывёл. А шматлікія ПАВ чалавек уносіць сам пры кулінарнай апрацоўцы прадуктаў: вэнджанні, працяглым смажанні, выкарыстанні няякаснага посуду.

Так, у вяндлярным дыме ўтрымоўваецца канцэрагеннае рэчыва 3,4-бензапірэн. Яно ўтворыцца і пры вытворчасці каўбасных, рыбных вырабаў, пры смажанні шашлыка. Канцэрагенныя рэчывы мігруюць у ежу з посуду і пакавальных матэрыялаў, не прызначаных для кантакту з харчовымі прадуктамі, напрыклад, з паўторна выкарыстанай ПЭТ-бутэлькі.

Наступныя – мікатаксіны (афлатаксіны, патулін) – рэчывы, якія ўтвараюцца ў цвілых прадуктах (крупах, хлебе, варэннях, падгнілай гародніне і садавіне, падмочаных зярнятках, счарнелай фасолі). Канцэрагеннасць гэтых рэчываў у сто разоў вышэй за канцэрагеннасць бензапірэна. Мікатаксіны не раскладаюцца пры кіпячэнні і іншай тэрмічнай апрацоўцы.

Ядахімікаты (пестыцыды, гербіцыды і інш.) – рэчывы, што шырока выкарыстоўваюцца ў сельскай гаспадарцы для барацьбы са шкоднікамі, пустазеллем. Пры няправільным ужыванні гэтыя рэчывы могуць трапіць у прадукцыю раслінаводства і жывёлагадоўлі. Выклікаюць пухліны печані, жоўцевых шляхоў, адэному прастаты, саркому.

Перагрэтыя тлушчы ўтрымліваюць нізкамалекулярныя злучэнні, акралеін, альдэгіды. Утвараюцца пры награванні тлушчу, масла, фрыцюру. Колькасць іх павялічваецца пры паўторным і шматразовым выкарыстанні расліннага ці жывёльнага тлушчу.

Нітразаміны ўтвараюццца ў арганізме чалавека з нітратаў і нітрытаў. Вырашчаныя пры бескантрольным занясенні азотных угнаенняў гародніна і садавіна з'яўляюцца крыніцамі паступлення ў арганізм вялікай колькасці нітратаў. Крыніцамі нітрытаў з'яўляюцца таксама і мясныя прадукты, вэнджаніна, каўбасныя вырабы, у якія ўносяць нітрыт натрыю ці салетру для надання прывабнага чырванаватага колеру.
І яшчэ: часцей станавіцеся на шалі, сачыце за сваёй вагой!

Памятайце, заўсёды ёсць выбар, як сябе адчуваць, быць ці не быць здаровым. Ніхто не зможа прымусіць вас правільна харчавацца. Вы самі прымаеце рашэнне. Адказнасць за ваша здароўе ляжыць на вас саміх.

Крыніца:

https://diatlovonews.by/2018/08/pitanie-neotemlemyj-komponent-zdorovogo-obraza-zhizni/

Медыцынская сястра                  Гуляка Н.К.

згарнуць